Wol is een natuurproduct met veel geweldige eigenschappen: het materiaal is ademend, houdt daarbij ook warm en voelt bovendien aangenaam zacht aan op de huid. Maar als het op het onderhoud aankomt, zijn de vezels echter gevoelig. Eenmaal verkeerd gewassen – is het moois er ook al af.Maar waarom kan een behaaglijke wollen trui na het wassen hard en vormeloos worden? Net als bij mensenhaar is elke afzonderlijke vezel omgeven door een fijne laag schubben. Vocht, te hoge temperaturen en wrijving tijdens het wassen kunnen deze beschermlaag ruw maken. De afzonderlijke vezels raken verstrengeld en gaan dan klitten.
Het maakt daarbij trouwens niet uit of het een trui van merinoswol, mohair of alpacawol is. De basiseigenschappen verschillen niet, ook al is de wol afkomstig van verschillende dieren.
Het beste is om een mild wolwasmiddel te gebruiken om je wollen truien te wassen. Deze speciale wasmiddelen hebben een neutrale pH-waarde en beschermen zo de gevoelige vezels. Wasverzachters, wasmiddelen voor de witte en de bonte was zijn daarentegen niet geschikt voor de wolwas. Ze bevatten enzymen en andere inhoudsstoffen, die de wolvezels kunnen beschadigen.
Als je je wollen trui wilt wassen, let er dan vooral op zo min mogelijk te boenen en te wrijven. Of je de trui in de wasmachine kunt doen of dat het beter is om hem op de hand te wassen, lees je in het wasvoorschrift. Meestal mogen wollen truien in de machine. Zo werkt het:
Misschien heb je gehoord dat wollen truien beter op de hand gewassen kunnen worden. Feitelijk echter kan wassen in de wasmachine de vezels veel beter ontzien. Bij het wassen op de hand gebeurt het namelijk gemakkelijk dat er te warm water wordt gebruikt of dat het materiaal te veel geboend en gewrongen wordt.
Als je je wollen trui toch op de hand wilt wassen, ga dan dus extra voorzichtig te werk:
Gewoonlijk hang je de was te drogen op het droogrek. Voor je wollen spullen is dat echter geen goed idee, omdat truien en dergelijke op die manier hun vorm verliezen. Ook de felle zon of de directe nabijheid van de verwarming doen de kledingstukken geen goed, wollen truien worden dan gemakkelijk hard en kriebelig. Ook in de droger hebben wollen spullen in geen geval iets te zoeken.
Beter: natte wollen kleren liggend en aan de lucht laten drogen. Daarbij maakt het niet uit of je ze in de wasmachine of op de hand hebt gewassen. Druk omdat de vezels veel vocht opnemen het overtollige water er van tevoren zo goed mogelijk uit. Evenals bij het wassen geldt ook nu: niet uitwringen! Wat daarentegen helpt: leg truien en dergelijke op een grote handdoek, rol ze erin en druk de handdoek lichtjes samen. De handdoek zuigt het vocht op.
Ook als je je wollen trui heel voorzichtig wast, worden de vezels bij elke wasbeurt toch meer of minder belast. Daarom geldt: was je wollen trui in principe alleen als het echt nodig is – d.w.z. bij vlekken en als hij echt vuil geworden is. Voor de rest is het meestal voldoende om het kledingstuk een poosje in de buitenlucht te laten luchten. Zweetluchtjes en dergelijke kun je bovendien gemakkelijk voorkomen door bijvoorbeeld een T-shirt onder je trui te dragen.
Heb je verder nog vragen/Heb je onze persoonlijke ondersteuning nodig?
Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.
Belangrijke opmerking voor de scheepvaart
Bestellingen in deze Online Shop kan alleen worden verzonden binnen het land
Houd de huidige Online Shop
Shops
Shipping can only be provided within the current country.
Selecteer een andere Online Shop
Shipping can only be provided within the current country.
Websites
Vul het e-mailadres van je account in, om een e-mail voor het resetten van je wachtwoord aan te vragen.
Geef je favoriete Store bij jou in de buurt aan als "My Jack Wolfskin Store" en je kunt op de verschillende productpagina's laten weergeven of het betreffende artikel in je Store voorhanden is.
{{jwsdwPicker.infoPicker.introduction}}
Als Mitglied der Jack Wolfskin Community bekommst du für diesen Einkauf
Für jeweils 1.000 Punkte erhältst du am Quartalsende einen 10 € Gutschein.